Siwa-oasen - Ørkenens paradis!

Siwa-oasen er en av verdens siste uberørte oaser, og har et imponerende landskap, oldtidshistoriske ruiner og unike kulturtradisjoner. 

SIWA-OASEN - Ørkenens paradis!
Siwas majestetiske steinformasjoner, frodige palmelunder og vakre, salte innsjøer har inspirert og gitt næring til folket siden de bosatte seg her for rundt 12,000 år siden. Oasen ligger i Egypts vestørken, og er omtrent 80 km lang og 20 km bred, med nesten 30,000 innbyggere. Befolkningen har sitt eget språk; amazigh, som er et berbisk talespråk. Samfunnet i Siwa eksisterer i dag, nesten slik som det alltid har gjort, så et besøk i Siwa er en ekte opplevelse som setter spor. Oasen er også kjent for templet til orakelet Amon, som Alexander den store konsulterte før han la ut på ferden hvor han erobret Persia. La deg fortrylle av denne bortgjemte idyllen i Egypts vestlige ørken!

Isolert
Tusener av år med isolasjon i en enorm og uforsonlig ørken har tillatt samfunnet i Siwa å utvikle kulturelle tradisjoner, et eget språk, håndverkskunst, byggeteknikker og jordbrukssystemer som er helt unike. Først i 1985 ble Siwa-oasen forbundet med kystbyen Marsa Mahroh, da den første veien dit ble opprettet. Før dette var oasen fullstendig isolert fra resten av landet. TV og telefoner ble introdusert relativt sent, og Internett fikk de kun for noen få år siden. Ved å besøke Siwa House Museum får man et innblikk i det unike særegne levesettet i Siwa. Nå har turismen blitt en fast inntektskilde, men det har ennå ikke påvirket kjernen av den tradisjonelle livsformen. Det finnes et utvalg av hoteller som alle er laget i lokal byggestil av materialer fra oasen. Samfunnet i Siwa er veldig konservativt, og lokale kvinner blir sjelden sett utenfor hjemmene sine. Alle i Siwa er svært vennlige, og den langsomme rytmen i Siwa er nesten bedøvende.

Rundreise i Egypt
Siwa besøker du som del av en spennende rundreise, hvor du får oppleve flere av Egypts absolutte høydepunkter. Få med deg det beste av Egypt, med monumenter fra oldtiden, enestående kulturskatter, fascinerende historie og vakker natur.

Våre reiser til Egypt arrangeres i henhold til det norske utenriksdepartementets offisielle reiseråd.

Send forespørsel

Finner du ikke pris på reisen du ønsker? Send gjerne en mail til: og du vil motta et tilbud snarest mulig.

Send forespørsel

Praktisk info

Shali
Hele befolkningen i Siwa bodde i en festning laget av leire, sand og salt fra 1203 e.Kr. i byen Shali, fram til 1926, da en kraftig tre dagers regnstorm ødela hele bosettingen. Shali er nå en turistattraksjon. Her kan besøkende klatre opp på det som er igjen av leire- og saltkonstruksjonene, for å få med seg den fantastiske utsikten over palme- og olivenlundene som strekker seg utover i alle retninger.
 
Templer
Siwa er meget berømt for templet til orakelet av Amon, som også var velkjent i Middelhavesregionen. Alexander den store kom hit for å spørre om sin skjebne, og om han virkelig var sønn av Zeus. Oraklet i Siwa var et av de 6. mest innflytelsesrike på den tiden. Templet ligger i landsbyen Aghurmi og ble bygget på 700-tallet f.Kr. Det ble også bygget et tempel til guden Amon i det 26. Dynasti, kalt Amun Ra-templet i Um Ubeyda.
Herfra er utsikten fantastisk, over et teppe av palmer. Templets indre vegger har blitt ødelagt, men man kan fortsatt se innrissinger av Ahmose II, som var templets grunnlegger og faraoen i det 26. dynastiet.

De Dødes Fjell (Gabal El Maouta)
Like ved sentrum av Siwa ligger De Dødes Fjell- en steinete ås med over 700 romerske graver og fire fra det 26. dynasti. Gravene er som huler som er hugget ut av fjellet, dekorert med flotte innrissinger og tegninger. Rundt 90% av gravene er ikke utgravd, til tross for all vandalisme og tyverier, spesielt av soldater under 2. verdenskrig. De fire gravene fra det 26. dynastiet er åpne for publikum, og har velbevarte veggtegninger. For å unngå kraftige reinstormer, og under invasjoner under 2. verdenskrig, søkte innbyggerne i Siwa tilflukt i disse hulene. Fra fjelltoppen har man flott panoramautsikt over oasen. 
 
Naturlige kilder
Siwa har mange naturlige kilder, og det er et vanlig syn at smågutter stopper eselkjerrene sine for å ta seg et forfriskende bad, før de fortsetter oppdraget sitt. Shiata Lake er en kald kilde som man kan svømme i, og her kan man også se flamingoer. Bir Wahid er en varm kilde som man kan ta et avslappende bad i. Cleopatras Bad er et gammelt steinbasseng med en naturlig kilde i byen Shali i Siwa.
 
Maraki village
I landsbyen Maraki har det første menneskelige fotavtrykket blitt funnet, på det store Siwa-fjellet, datert til den forhistoriske tidsepoken.
 
Fatnas Island
Et annet flott sted er Fatnas Island, som ligger i utkanten av oasen ved Lake Siwa, ca 6 km fra sentrum. Her er det kilder hvor man kan svømme i, og en kafé. Utsikten over elven ved solnedgang er fantastisk.
 
Ørkensafari
Rett utenfor Siwa ligger Det Store Sandhavet- en utstrakt ørken på over 72,000 kvadratkilometer. Dette er verdens tredje største sanddyneområde, og den lengste sanddynen her er hele 140 km lang. En ørkensafari med en firehjulstrekker jeep bør man få med seg mens man er i Siwa. Her kan man prøve sandsurfing, besøke ørkencamper, vakre kilder, steinformasjoner og oppleve magiske netter understjernehimmelen, mens man nyter ørkenens ultimate stillhet. Det er muligheter for dagsturer og lengre utflukter med overnatting.

Reisetid
Siwa er et unikt, avslappende og fantastisk vakkert sted å besøke, men det er vanskelig å nå. Reisen tar rundt åtte timer med bil, men det er vel verdt turen. Selv om Siwa er et vennlig sted, med den er viktig å respektere den lokale kulturen. Man bør dekke til overarmer og ikke ha kortere enn knelangt skjørt.
 
Alkohol
Det serveres ikke alkohol i Siwa, men man kan ta med seg egen alkohol som kan oppbevares i kjøleskapet i restauranten.