Luxor

Luxor har verdens største samling av oldtidsmonumenter, og blir av den grunn også omtalt som “verdens største utendørsmuseum”.

Send forespørsel

Finner du ikke pris på reisen du ønsker? Send gjerne en mail til: og du vil motta et tilbud snarest mulig.

Send forespørsel

Praktisk info

Aktiviteter og utflukter
Det kan forekomme endringer i utfluktene og utfluktsrekkefølgen i forhold til programmet. 1001 Natt Reiser kan ikke holdes ansvarlig hvis templer, graver og sverdigheter er stengt grunnet restaurering, statsbesøk eller lokale seremonier. 
 
Alder
Den reisende må være over 18 år. Barn under 12 år som reiser med voksne betaler barnepris.
 
Alkohol
Alkohol fås kjøpt på hoteller, barer og utesteder. Utvalget av alkohol i butikker er ofte svært begrenset, og det meste er lokalprodusert. Vær oppmerksom på at enkelte restauranter ikke serverer alkohol, men noen tillater medbrakt. 
 
Den norske ambassaden i Kairo
Adresse: 8 El Gezirah Street, Zamalek, Kairo
Tlf: +2 02 27283900
E-mail: emb.cairo@mfa.no
 
Den egyptiske ambassaden i Oslo
Adresse: Drammensveien 90A, 0244 Oslo
Tlf: +47 23084200
 
Bekledning
Egypt er et muslimsk land og egyptere går som regel konservativt kledd. På stranden og ved bassengområdene er det helt ok med strandklær som badedrakt og bikini, men toppløs soling og bading anbefales ikke. Når man ikke er på hotellet, er det vanlig å gå mer anstendig kledd, og da får man også mer respekt. På noen av utfluktene må man dekke til skuldre og knær, og det anbefales å ha gode sko.
 
Deling av hotellrom
I følge egyptisk lov kan man ikke dele rom med egyptiske statsborgere av motsatt kjønn, om man ikke er gift. 
 
Egypt
Areal: 1 001 449 km²
Innbyggere: 80 millioner.
 
Elektrisitet
220 volt. Adapter er ikke nødvendig.
 
Internett
Internett er tilgjengelig i ulik grad på de forskjellige hotellene. I hotellbeskrivelsene oppgis  hva som gjelder for hvert hotell. Hotellrommene har enten tilkobling eller trådløst nettverk, gratis eller mot betaling. Mange hoteller har gratis WiFi i fellesområdene.
 
Mat og drikke
Kranvannet i Egypt må ikke drikkes, så vi anbefaler å kjøpe vann på flasker.
Egyptiske måltider er en sosial opplevelse, med smaksrike delikatesser som grillet kjøtt, fisk, salater, supper, gratinerte og friterte grønnsaker.
Det finnes et utvalg internasjonale restauranter og fast food-kjeder på turiststedene og i hovedstaden. Som turist er det viktig å huske på at mange restauranter ikke tillater gjester som er kledd i badeklær, strandsko, shorts eller andre strandklær. Dette gjelder også på hotellene, hotellets restauranter, Nilencruisebåtene, og i resepsjonsområdet. Det er lurt å skylle all frukt, bær og rå grønnsaker godt. Unngå de enkleste restaurantene og vask deg ofte på hendene.
 
Mobiltelefon
Å benytte sitt norske simkort i Egypt kan bli svært kostbart. Vi anbefaler derfor å enten ringe via Skype, eller kjøpe et lokalt simkort som settes inn i telefonen. Da ringer man til lokale priser, og samtalene til Norge koster en brøkdel av hva de ellers ville ha gjort. På visse turprogram får man utdelt en mobiltelefon med et lokalt nummer, så da kan man bare fylle på med ekstra taletid selv.
 
Religion
Omtrent 90% av Egypterne er muslimer, og resten er i hovedsak koptisk kristne. Det finnes også jøder, bahaier og andre små religiøse grupper.
 
Shopping
Egypt er et meget prisgunstig land. Her kan man få kjøpt klær, gull, keramikk, krydder, papyrusmalerier, vannpiper og andre suvenirer av god kvalitet. På våre utflukter tilbyr vi stopp i basarer og butikker, men shopping er på eget ansvar. Pruting gjelder kun når man handler i markeder, enten det er gull eller andre varer.
 
Språk
Arabisk er hovedspråket i Egypt, men det finnes også to andre lokale språk: nubisk og mazighi. På turiststedene kan de fleste egyptere engelsk, italiensk og russisk.
 
Temperatur og klima
Ørkenklima med tørr luft og varme somre. Om vinteren er nettene kalde. Egypt har ca 360 soldager.
 
Tidsforskjell
Om vinteren er Egypt en time lenger framme enn Norge, ellers er det samme tid.
 
Helligdag
Fredag er helligdag i Egypt. Virkedagene er fra søndag til torsdag.
 
Tips
Lønningene i Egypt er generelt lave, og er ofte basert på at ansatte får tips i tillegg til lønn. Det er lurt å ha 5 og 10 pundsedler tilgjengelig for å tipse diskret til de som er behjelpelige under ferien. Det er vanlig å betale tips til lokalguider, sjåfører, servitører, renholdspersonell på hotell og bagasjebærere. Reiselederne kan samle inn tips per person som blir fordelt til de ansatte på hotellet, båten, guider, sjåfører etc.
 
Valuta og Kredittkort
Egyptiske pund. 100 NOK = 120 EGP (september 2013). USD og EURO kan også benyttes. Det er minibanker og vekslingskontorer de fleste steder i Egypt, og man kan benytte bankkort i enkelte store butikker og restauranter. Det lønner seg å alltid ha kontanter tilgjengelig.
 
Vaksinasjoner
Ingen spesielle vaksiner er påkrevd, men vi anbefaler å kontakte ditt lokale vaksinasjonskontor for nærmere informasjon i forkant av reisen til Egypt. Den egyptiske bakteriefloraen er svært forskjellig fra den norske, så man kan lett få magesyke. Vi anbefaler derfor at du rådfører deg med apoteket eller fastlegen din før avreise. Apotekene i Egypt har god kjennskap til mageproblemer, og kan tilby effektive medisiner. Ved alvorlige tilfeller bør lege kontaktes. Det er lege tilnyttet hvert hotell.
 
Ramadan
Den muslimske fastemåneden Ramadan begynner rundt 6. mai i 2019 og 23. april i 2020. I denne perioden kan det hende at restauranter (unntatt hotellrestaurantene), butikker og kontorer holder stengt på dagtid, og at det meste går litt langsommere enn vanlig. Enkelte butikker er også stengt akkurat i det solen går ned, når fasten brytes. Etter solnedgang tiltar aktivitetene overalt i byen, og restauranter og butikker holder åpent til langt utover kvelden.

Om Luxor

Luxor var faraoenes hovedstad og het tidligere Thebes. Byen har blitt bygget på og rundt skattene fra det gamle egyptiske kongeriket, og består av to områder: Østbredden med to av Egypts mest imponerende severdigheter Karnak- og Luxor-templet, og Vestbredden hvor Kongenes og Dronningenes dal, Memnon-kolossene og Hatshepsut-templet ligger. Et Nilencruise er det perfekte utgangspunktet for å utforske alle de godt bevarte og betydningsfulle monumentene fra den gamle sivilisasjonen som levde her. En tur i luftballong over Nildalen er meget populært, i tillegg kan man spille golf, kjøre hestedrosje gjennom byen, eller ta en tur i det livlige markedet. Siden Luxor ligger ved Nilen, bør man få med seg en romantisk seiltur i solnedgang mellom de frodige øyene.

Østbredden av Luxor
Karnaktemplet

Karnaktemplet er et omfattende tempelkompleks med en stor religiøs betydning, bygget på Østbredden av Thebes som i dag er det moderne Luxor. I tillegg var templet også et skattekammer, administrativt senter, og et tilholdssted for faraoene av Det nye riket. Med sine 2 kvadratkilometer er Karnak antagelig det største templet som noensinne er bygget i verden. Det ble utviklet over en periode på rundt 1500 år. Generasjon etter generasjon av faraoer har utvidet konstruksjonen, noe som har resultert i en enorm samling av templer, saler, søyler, obelisker, kapeller og rom som er vakkert dekorert med hieroglyfer og symboler. Templet var mest betydningsfullt under Det Nye riket med de berømte faraoene som Hatshepsuit, Tuthmose II, Seti I og Ramses II, som alle tilla komplekset stor betydning.

Luxor-templet
Luxor-templet er kanskje det største beviset på hvorfor Luxor beskrives som “verdens største utendørs museum”. Templet ligger midt i Luxor by, som er bygget på den gamle egyptiske hovedstaden Thebes fra oldtiden. Som et av de best bevarte av alle historiske monumentene, er templets statuer, byggverk og utskjæringer fortsatt intakt. Dette imponerende templet ble antakelig bygget rundt 1300 år f.Kr. av Amenhotep III, som var en av de største bygningsingeniørene i oldtidens Egypt. Templet ble trolig påbegynt av Ramses II, og på noen av veggene er det slagscener fra Ramses II militære triumfer.

Vestbredden av Luxor
Kongenes Dal

Ved første øyekast ser ikke området så imponerende ut, men denne dalen på vestsiden av Nilen har faktisk holdt arkeologer sysselsatt i nesten 200 år. Kongenes Dal ble særlig berømt etter oppdagelsen av Tut Ankh Amons urørte grav i 1922, noe som for alvor vekket interessen for Egypts gamle historie. Mens de egyptiske kongene i tidligere tider fikk bygget store monumenter og gravtempler over gravene sine, valgte kongene i det nye riket å gjemme bort gravkamrene sine i en avsidesliggende og godt bevoktet dal, sannsynligvis av frykt for gravrøvere. Gravene i Kongenes Dal ble hugget dypt inn i fjellet som en rekke korridorer og kamre, dekorert med fargerike relieffer og malerier som er bevart usedvanlig godt. Grav nummer 64 ble oppdaget så sent som i 2011. Med en billett til Kongenes Dal kan du gå inn i tre graver. Inngang til Tut Ank Amons grav koster ekstra.

Hatshepsut-templet (Deir el-Bahari)
Rett bak Kongenes Dal ligger Hatshepsuts berømte terrassetempel (Deir el-Bahri) omgitt av en halvsirkel med bratte klipper. Templet ble bygget rundt 1500 år f.Kr., delvis uthugget av fjellveggen. Hatshepsut er den eneste kvinnelige faraoen i det gamle Egypts historie. Hun regnes som en av de mest fremgangsrike faraoene, og regjerte i en periode med fred og velstand. Hun kom til makten under det nye kongeriket etter at hennes far (Tutmose I), og hennes halvbror og mann Tuthmose II døde. Etter en stund lot hun seg krone som fullverdig konge, noe som var svært uvanlig for en kvinne. Hennes stesønn Tuthmose III, var egentlig tronefølger til hennes mann, men hun grep makten og holdt på den fram til hun døde. For å legitimere sin makt gjorde hun kjent en myte om sin egen unnfangelse. I Karnak-templet og i Hatshepsuts gravtempel beskrives i tekst og bilder hvordan guden Amon-Ra hadde oppsøkt hennes mor i kongens skikkelse og befruktet henne. Dette, og mye annet kan man se igjen i utskjæringene i templet hennes. Da templet ble oppdaget på midten av 1800-tallet, var det sterkt preget av Tuthmose III sine ødeleggelser etter at han kom til makten. Templet har blitt kraftig restaurert, derfor er mange av søylene ikke de originale. Hatshepsuts mumie ble funnet i Kongenes dal i 1903, men ble først identifisert i 2007.

Memnon-kolossene
Memnon-kolossene markerte opprinnelig inngangen til Amenhotep III sitt dødstempel og er hele 20 meter høye. I dag er det kun disse som står igjen av templet som har blitt borte på grunn av jordskjelv og Nilens årlige oversvømmelser. Sandsteinskolossene fikk sin berømmelse etter at den ene av støttene ble skadd under et jordskjelv 27 f.kr, og siden mente man ved soloppgang å kunne høre en mystisk tone komme fra denne statuen. Lyden stoppet for flere hundre år siden, men greske og romerske reisende hørte lyden og risset inn bemerkninger om den på støtten. Grekerne antok at statuen fremstilte udødelige Memnon som hilste sin mor morgenrøden (Eos) - derav navnet. I virkeligheten er statuene av Amenhotep III og hans kone, Tiye. De pleide å vokte inngangen til det store tempelkomplekset som man antar ville ha konkurrert med Karnak i størrelse.

Nilencruise
Kombinér Luxor med et cruise på Nilen! Du har rikelig med tid til å slappe av underveis, når du ikke utforsker de betydningsfulle monumentene fra den gamle sivilisasjonen i Egypt. Fra soldekk kan du følge med på dagliglivet som går sin vante gang langs Nilens frodige bredder. Opplev vakre gjestfrie Egypt fra et flytende førsteklasses hotell hvor du kan fordøye opplevelsene, og lade opp til neste dag med ny spennende historie. 

Rundreise i Egypt
Du kan også besøke Luxor som del av en spennende rundreise, hvor du får oppleve Egypts absolutte høydepunkter. Egypt har alt, ikke gå glipp av noe! Få med deg det beste av Egypt, med monumenter fra oldtiden, enestående kulturskatter, fascinerende historie og vakker natur.

Våre reiser til Egypt arrangeres i henhold til det norske utenriksdepartementets offisielle reiseråd.

Kart

Hotell

Mercure Luxor Karnak 4*

Mercure Luxor Karnak 4* (Hotellstandard: 4 stjerner)

Mercure Luxor Karnak tilbyr alt man trenger for noen herlige dager i en helt spesiell atmosfære. Hotellet har svømmebasseng, velværesenter, gym, sauna, tennis-og squashbaner og barneklubb. Flere av ho...
Sonesta St. George Hotel Luxor 4*+

Sonesta St. George Hotel Luxor 4*+ (Hotellstandard: 4+ stjerner)

Et flott hotell ved bredden av Nilen, med lekkert basseng og et utvalg restauranter og kafeer. Hotellet Sonesta St. George er et av Luxors mest populære hoteller, og kan tilby et lekkert svømmebassen...
Steigenberger Nile Palace 5*

Steigenberger Nile Palace 5* (Hotellstandard: 5 stjerner)

I den egyptiska staden Luxor, precis vid floden Nilen, har Steigenberger Nile Palace sin egen båtbrygga. Koungarnas dal och den berömda Faraos grav ligger på andra sidan floden, cirka 26 km bort. Rum...