Budapest

Kultur, shopping, spaopplevelser og nye gastronomiske erfaringer.

Send forespørsel

Finner du ikke pris på reisen du ønsker? Send gjerne en mail til: og du vil motta et tilbud snarest mulig.

Send forespørsel

Om Budapest

En reise til Budapest tar deg til en vakker kulturby med mye å se og oppleve. Gjennom Ungarns hovedstad renner elven Donau og deler byen i to deler; Buda og Pest. På den vestre siden ligger Buda, som er den eldste delen med smale gater og velbevart arkitektur. Pest på den østre siden er byens kommersielle sentrum med brede gater med butikker, restauranter, teatre og museum. De to bydelene lenkes sammen med ti vakre broer. Budapest er med rette kjent for sine imponerende badehus, med sine 100 varme kilder og en enorm mengde fine spahotell, badehus og tyrkiske bad. På 1500-tallet var Budapest okkupert av tyrkerne, som etterlot seg en badekultur som ungarerne selv har videreutviklet. Her kan man svømme blant marmorsøyler og vakker mosaikk under store kuppelformede tak. Noen av de mest kjente og populære termalbadene er Gellért, Széchenyi, Ruda og Veli Bej. Ønsker man en riktig spaferie, er altså Budapest den perfekte destinasjonen, og et besøk i denne byen er ikke komplett uten minst én velgjørende spaopplevelse.

Severdigheter i Budapest
For å rekke så mye som mulig under et besøk i den ungarske hovedstaden, er det praktisk å ta seg rundt med kommunale fremkomstmidler, og kjøpe et to- eller tredagers turistkort. Dessuten gir turistkortene rabatter på inngangsbilletter til mange kjente severdigheter i Budapest.

På Buda-siden av Donau troner det kongelige slottet på Slottshøyden med en flott utsikt over hele Budapest. Dette området har stått på Unescos verdensarvliste siden 1987. Slottet huser Nasjonalgalleriet med en enorm samling ungarsk kunst, i tillegg til to andre museer. I nærheten ligger to andre populære severdigheter, Mattiaskirken fra 1200-tallet, og Fiskerbastionen, med sin berømte terrasse som også byr på en unik utsikt over Pest-siden.
I Pest er den nygotiske parlamentsbygningen verdt et besøk, likeså Helteplassen ved Byparken. En annen av Budapests severdigheter er Budapests store synagoge, som er Europas største og også en av de største i verden. Synagogen ble bombet under andre verdenskrig men ble helrenovert på 1990-tallet. En annen religiøs viktig bygning er St. Stefans-katedralen, som sammen med parlamentsbygningen er Budapests høyeste, med sine 96 meter.
Terrorhuset, Terror Haza, minner om Budapests til tider vanskelige historie. Museet gir et innblikk i de nazistiske og kommunistiske regimene under 1900-tallet, men er også en minneplass for de som ble offer for disse regimene.

Restauranter og mat i Budapest
I Budapest har man råd til å skjemme seg bort, også når det gjelder gastronomiske opplevelser. Det er relativt rimelig å spise ute i Budapest, og utvalget er bra. De fleste restaurantene ligger på Pest-siden. I det ungarske kjøkken benyttes mye løk, paprika og oksekjøtt, som også er de viktigste ingrediensene i nasjonalretten gulasj. Til maten serveres gjerne rømme og ungarsk landbrød. En annen populær rett er langos, som er frityrstekt deig, servert med rømme og revet ost. I den fargerike mathallen som ligger på Pest-siden kan man prøvesmake ungarske spesialiteter – alt fra paprika og salami til riktig gode viner. Utvalget av internasjonale restauranter er stort i Budapest, så valget er ditt om du heller vil spise japansk, kinesisk, indisk, fransk, italiensk eller amerikansk.

I Budapest finnes noen av Europas eldste kafeer, og her kan man nyte utsøkte ungarske bakevarer og en hyggelig stemning. Gå ikke glipp av det klassiske konditoriet Gerbeaud på Vörösmary tér eller elegante New York Café, som ble kalt verdens vakreste kafé da den åpnet i 1894. Vinkjennere bør besøke velkjente Klassz, som har et enormt utvalg av viner. Vil man prøve ekte ungarsk husmanskost er Karpatia et bra valg.

Shopping i Budapest
Shopping i Budapest er en fryd, og prisene er en del billigere enn i Skandinavia. Med et godt utvalg av både tradisjonelle markeder og store shoppingsentre, har Budapest mye å by på for den shoppingglade. Her finnes mange av de velkjente varehusene og internasjonale kjedene, men også et fantastisk utvalg av ungarsk design innen både mote og interiør. Gågaten Vaci utca er kjent for sitt utvalg av ulike butikker. Om man foretrekker å ha alt på ett sted, kan man besøke et av Europas største shoppingsentere; Westend City Center. I desember arrangeres et av Europas største julemarkeder i Budapest, med stemningsfull juleshopping, underholdning og god mat og drikke.

Vil du bo i nærheten av de beste shoppinggatene, restaurantene, kaféene og barene, anbefaler vi å bo på Pest-siden. Her er det mye liv, både om dagen og kvelden. Buda-siden er litt roligere, men hotellene her har høyere standard, og her ligger mange av byens helsebringende termalbad.

Kart

Hotell

Danubius Hotel Helia 4*

Danubius Hotel Helia 4* (Hotellstandard: 4 stjerner)

Det perfekte byhotellet for spa- og velvære! Hotellet Velværehotellet Danubius Hotel Helia tilbyr flotte trenings- og spa-fasiliteter. Hotellet har et stort innendørs svømmebasseng, termalbad, steamb...
Lions Garden Hotel 4*

Lions Garden Hotel 4* (Hotellstandard: 4 stjerner)

Lions Garden Hotel er et perfekt valg når man besøker Budapest for en avkoblende miniferie. Hotellet ligger sentralt til, og tilbyr en restaurant, en bar, spa-avdeling med svømmebasseng og gym. Hotell...
Roombach Hotel

Roombach Hotel

Siden april 2014 har en ny perle slått seg til Budapest sentrum: med investeringen i URBS-konsernet har Accent Hotels åpnet sitt 51-rom, toppmoderne og bohemske 3-stjerners hotell. Med sin dynamikk av...