Aswan

Aswan er en vakker, naturlig skjønnhet med en avslappende og behagelig nubisk atmosfære, med varmt og tørt klima. Her kan du oppleve tradisjonelle nubiske landsbyer, frodig natur, og eksotiske markeder. 

Send forespørsel

Finner du ikke pris på reisen du ønsker? Send gjerne en mail til: og du vil motta et tilbud snarest mulig.

Send forespørsel

Praktisk info

Aktiviteter og utflukter
Det kan forekomme endringer i utfluktene og utfluktsrekkefølgen i forhold til programmet. 1001 Natt Reiser kan ikke holdes ansvarlig hvis templer, graver og sverdigheter er stengt grunnet restaurering, statsbesøk eller lokale seremonier. 
 
Alder
Den reisende må være over 18 år. Barn under 12 år som reiser med voksne betaler barnepris.
 
Alkohol
Alkohol fås kjøpt på hoteller, barer og utesteder. Utvalget av alkohol i butikker er ofte svært begrenset, og det meste er lokalprodusert. Vær oppmerksom på at enkelte restauranter ikke serverer alkohol, men noen tillater medbrakt. 
 
Den norske ambassaden i Kairo
Adresse: 8 El Gezirah Street, Zamalek, Kairo
Tlf: +2 02 27283900
E-mail: emb.cairo@mfa.no
 
Den egyptiske ambassaden i Oslo
Adresse: Drammensveien 90A, 0244 Oslo
Tlf: +47 23084200
 
Bekledning
Egypt er et muslimsk land og egyptere går som regel konservativt kledd. På stranden og ved bassengområdene er det helt ok med strandklær som badedrakt og bikini, men toppløs soling og bading anbefales ikke. Når man ikke er på hotellet, er det vanlig å gå mer anstendig kledd, og da får man også mer respekt. På noen av utfluktene må man dekke til skuldre og knær, og det anbefales å ha gode sko.
 
Deling av hotellrom
I følge egyptisk lov kan man ikke dele rom med egyptiske statsborgere av motsatt kjønn, om man ikke er gift. 
 
Egypt
Areal: 1 001 449 km²
Innbyggere: 90 millioner.
 
Elektrisitet
220 volt. Adapter er ikke nødvendig.
 
Internett
Internett er tilgjengelig i ulik grad på de forskjellige hotellene. I hotellbeskrivelsene oppgis  hva som gjelder for hvert hotell. Hotellrommene har enten tilkobling eller trådløst nettverk, gratis eller mot betaling. Mange hoteller har gratis WiFi i fellesområdene.
 
Mat og drikke
Kranvannet i Egypt må ikke drikkes, så vi anbefaler å kjøpe vann på flasker.
Egyptiske måltider er en sosial opplevelse, med smaksrike delikatesser som grillet kjøtt, fisk, salater, supper, gratinerte og friterte grønnsaker.
Det finnes et utvalg internasjonale restauranter og fast food-kjeder på turiststedene og i hovedstaden. Som turist er det viktig å huske på at mange restauranter ikke tillater gjester som er kledd i badeklær, strandsko, shorts eller andre strandklær. Dette gjelder også på hotellene, hotellets restauranter, Nilencruisebåtene, og i resepsjonsområdet. Det er lurt å skylle all frukt, bær og rå grønnsaker godt. Unngå de enkleste restaurantene og vask deg ofte på hendene.
 
Mobiltelefon
Å benytte sitt norske simkort i Egypt kan bli svært kostbart. Vi anbefaler derfor å enten ringe via Skype, eller kjøpe et lokalt simkort som settes inn i telefonen. Da ringer man til lokale priser, og samtalene til Norge koster en brøkdel av hva de ellers ville ha gjort. På visse turprogram får man utdelt en mobiltelefon med et lokalt nummer, så da kan man bare fylle på med ekstra taletid selv.
 
Religion
Omtrent 90% av Egypterne er muslimer, og resten er i hovedsak koptisk kristne. Det finnes også jøder, bahaier og andre små religiøse grupper.
 
Shopping
Egypt er et meget prisgunstig land. Her kan man få kjøpt klær, gull, keramikk, krydder, papyrusmalerier, vannpiper og andre suvenirer av god kvalitet. På våre utflukter tilbyr vi stopp i basarer og butikker, men shopping er på eget ansvar. Pruting gjelder kun når man handler i markeder, enten det er gull eller andre varer.
 
Språk
Arabisk er hovedspråket i Egypt, men det finnes også to andre lokale språk: nubisk og mazighi. På turiststedene kan de fleste egyptere engelsk, italiensk og russisk.
 
Temperatur og klima
Ørkenklima med tørr luft og varme somre. Om vinteren er nettene kalde. Egypt har ca 360 soldager.
 
Tidsforskjell
Om vinteren er Egypt en time lenger framme enn Norge, ellers er det samme tid.
 
Helligdag
Fredag er helligdag i Egypt. Virkedagene er fra søndag til torsdag.
 
Tips
Lønningene i Egypt er generelt lave, og er ofte basert på at ansatte får tips i tillegg til lønn. Det er lurt å ha 5 og 10 pundsedler tilgjengelig for å tipse diskret til de som er behjelpelige under ferien. Det er vanlig å betale tips til lokalguider, sjåfører, servitører, renholdspersonell på hotell og bagasjebærere. Reiselederne kan samle inn tips per person som blir fordelt til de ansatte på hotellet, båten, guider, sjåfører etc.
 
Valuta og Kredittkort
Egyptiske pund. 100 NOK = 120 EGP (september 2013). USD og EURO kan også benyttes. Det er minibanker og vekslingskontorer de fleste steder i Egypt, og man kan benytte bankkort i enkelte store butikker og restauranter. Det lønner seg å alltid ha kontanter tilgjengelig.
 
Vaksinasjoner
Ingen spesielle vaksiner er påkrevd, men vi anbefaler å kontakte ditt lokale vaksinasjonskontor for nærmere informasjon i forkant av reisen til Egypt. Den egyptiske bakteriefloraen er svært forskjellig fra den norske, så man kan lett få magesyke. Vi anbefaler derfor at du rådfører deg med apoteket eller fastlegen din før avreise. Apotekene i Egypt har god kjennskap til mageproblemer, og kan tilby effektive medisiner. Ved alvorlige tilfeller bør lege kontaktes. Det er lege tilnyttet hvert hotell.
 
Ramadan
Den muslimske fastemåneden Ramadan begynner rundt 6. mai i 2019 og 23. april i 2020. I denne perioden kan det hende at restauranter (unntatt hotellrestaurantene), butikker og kontorer holder stengt på dagtid, og at det meste går litt langsommere enn vanlig. Enkelte butikker er også stengt akkurat i det solen går ned, når fasten brytes. Etter solnedgang tiltar aktivitetene overalt i byen, og restauranter og butikker holder åpent til langt utover kvelden.

Om Aswan

En fargerik by med egne tradisjoner
Aswan ligger ved bredden av Nilen og er Egypts sørligste by, 880 km sør for Kairo. Denne fargerike byen er mer Afrika enn Midtøsten, og her bor nubiere med sitt særegne språk og kultur. Her kan du oppleve tradisjonelle nubiske landsbyer, frodig natur, og eksotiske markeder. En båttur i solnedgang blant de skjønne øyene i Nilen er en opplevelse for livet.

Nilen og spennende severgigheter
Mye av byens sjarm kommer fra Nilen, som renner gjennom den. Byen har alltid spilt en viktig rolle gjennom hele det gamle Egypts historie. I dag er byen en stor handelsby og administrativt senter, med store vannkraftverk sør for byen, stålverk, aluminiums- og kjemisk industri. Byen gjemmer på et stort utvalg av severdigheter som High Dam, den uferdige obelisken, Philae-templet, botaniske hager, og Elephantine-øya. Denne fredlige landlige skjønnheten av en by trekker besøkene året rundt.

Den uferdige obelisken 
Når man blir vist rundt i oldtidens byggverk i Egypt, er det sjelden man stopper opp og tenker igjennom alle stadiene med planlegging og arbeid som må til før monumentene blir ferdigstilt. I oldtiden ble den fineste granitten hentet ut i Aswan, og i de gamle steinbruddene får man et innblikk i hvordan de hugget ut og formet de store steinblokkene som utgjør mange av Egypts monumenter. I steinbruddet ligger en uferdig obelisk som fortsatt er festet til grunnfjellet. Med sine 1168 tonn og 42 meter i lengde ville den ha vært Egypts største. Da den var nesten ferdig, ble det oppdaget en svakhet i steinen, derfor ble den etterlatt.

Aswan-demningene (High Dam)
I Aswan er det to demninger, og den første ble ferdigstilt av britene i 1902. På 1960-tallet ble High Dam- et av verdens største deminingsprosjekter bygget i Aswan for å forsyne Egypt med strøm og vann. Demningen er 111 meter høy og 3830 meter lang. Bak demningen ligger den kunstige innsjøen Nassersjøen, som strekker seg 500 km sørover og inn i Sudan. Utsikten over demningen og innsjøen er fantastisk. 

Philae-templet
Philae-templet ble bygget av ptolomeerne til ære for gudinnen Isis, og ble den viktigste helligdommen i Egypt de neste 700 år. Dette komplekset var et av de siste gjenstående stedene hvor den gamle religionen overlevde etter ankomsten av den rivaliserende kristendommen. 550 e.Kr ble templet offisielt stengt, og i dag er templet til gudinnen Isis hovedattraksjonen, men det er mange andre mindre templer det er verdt å ta en titt på. En av ulempene med den nye demningen var at mange av oldtidsminnesmerkene fra det gamle Nubia ble oversvømt. Med støtte fra UNESCO ble Philae-templet på 1960-tallet skåret ut av klippen og gjenoppført på tørt land. Rekonstruksjonen har ivaretatt det opprinnelige utseendet, og til og med landskapet på øyen har blitt laget til å passe inn slik det opprinnelig var. Templet ligger nå på en øy, like sør for Asawn-demningen.

Båtturpå Nilen
I Nilenbyen Aswan er båt et vanlig fremkomstmiddel, og spesielt for å ta seg til de mange øyene. Det er en behagelig opplevelse å seile nedover Nilen i vakre omgivelser i solnedgang. Av Nilens mange små frodige øyer, er "Elephantine-øya" regnet som en av de eldste bebodde stedene i Aswan. Øyen var et sentrum for tilbedelse under den faraoiske tidsepoken. Med båt kan man besøke Aswan-museet, som har en rekke interessante gjenstander. En utflukt med båt til en av de nubiske landsbyene og den botaniske hagen er også en interessant opplevelse man bør få med seg.

Abu Simbel
Abu Simbel er to massive steintempler som ligger ca. 30 mil sør for Aswan ved grensen mellom Egypt og Sudan. Tvillingtemplene ble hugget ut i fjellsiden for å imponere Egypts naboer i sør, og styrke statusen til den egyptiske religion i området. Det største av templene ble bygget i det 13. århundret f.Kr. til ære for Ramses II og gudene Amun, Ptah og Re-Harakty. Fire enorme statuer fremstiller Ramses II sittende foran tempelfasaden. På det innerste og helligste stedet i templet sitter faraoen sammen med tre andre guder. To ganger i året, 22. februar og 22. oktober, treffer solens stråler ”Det helligste av det hellige” inne i templet og lyser på kongen og gudene i fem magiske minutter.

Det minste templet ble bygget til ære for kjærlighetsgudinnen Hathor og faraoens favorittkone Nefertari. På 1960-tallet sto templene i fare for å forsvinne under vannmassene etter byggingen av Aswan-demningen. Med finansiering fra UNESCO ble Abu Simbel-templene flyttet 65 meter opp og 200 meter lengre inn på elvebredden.

 

Nassersjøen (Lake Nasser)
Nassersjøen er en stor innsjø som strekker seg fra sør-Egypt og inn i Sudan. Den er 55 mil lang og har et areal på 5250 km². Innsjøen er en del av Nilen som har blitt oppdemt. Tidligere het den Aswandammen, og britene bygget den mellom 1898 og 1902. I 1960 bygde russerne demningen High Dam og innsjøen ble enda større. Nassersjøen er oppkalt etter Gamal Abdel Nasser, tidligere president i Egypt. Omtrent 30 prosent, eller 15 mil, ligger innenfor Sudans territorium.

Nilencruise
Opplev Aswan med et cruise på Nilen! Du har rikelig med tid til å slappe av underveis, når du ikke utforsker de betydningsfulle monumentene fra den gamle sivilisasjonen i Egypt. Fra soldekk kan du følge med på dagliglivet som går sin vante gang langs Nilens frodige bredder. Opplev vakre gjestfrie Egypt fra et flytende førsteklasses hotell hvor du kan fordøye opplevelsene, og lade opp til neste dag med ny spennende historie. 

Rundreise i Egypt
Du kan også besøke Aswan som del av en spennende rundreise, hvor du får oppleve Egypts absolutte høydepunkter. Egypt har alt, ikke gå glipp av noe! Få med deg det beste av Egypt, med monumenter fra oldtiden, enestående kulturskatter, fascinerende historie og vakker natur.

Våre reiser til Egypt arrangeres i henhold til det norske reiserådet fra UD.

Kart

Hotell

Mövenpick Resort Aswan 5*

Mövenpick Resort Aswan 5* (Hotellstandard: 5 stjerner)

Utmerket beliggenhet i vakre omgivelser, på en av Nilens frodige øyer i Aswan. Fine rom med balkong. Hotellet Hotellet har et lekkert basseng som er oppvarmet om vinteren, og er omgitt av tropiske ha...